Egy borász influenszer küldetése
2024. december 19. 7:50 • Becsült olvasási idő: 6 percBeszélgetés a Lidl és a PTE borszakértőjével
Egy fiatal magyar borszakértő, Piskor Fanni is részt vett az idén a borász influenszerekből szerveződő legnagyobb nemzetközi hálózat, Vinoinfluencers éves gáláján. A Spanyolországban tartott gálára 28 nemzetből hívtak meg tartalomgyártókat, Fanni elmondása szerint magyarok ebben az évben voltak közöttük először. Ebből az apropóból kerestük fel és beszélgettünk vele.
"Az elmúlt évtizedben a borok világát a termeléstől a kereskedelmen át az oktatásig minden oldalról megismertem. Tanulmányaimat a Corvinus Egyetemen kezdtem, ahol szőlész-borász mérnöki diplomát szereztem, majd a borpiacon különböző szerepeket töltöttem be, amelyek mind egy-egy új perspektívát adtak. Nagy örömmel tölt el, hogy a tudásomat különböző szinten, a Lidl Magyarország borszakértőjeként és a Pécsi Tudományegyetem „Borkult” képzésének szervezőjeként is kamatoztathatom, és évek óta segíthetem a magyar borászatokat a hazai és nemzetközi piacokon"
– kezdte a bemutatkozást Piskor Fanni, akiről illik tudni, hogy lelkes követőtáborral rendelkező tartalomgyártó.
"Miért kezdtem el tartalmat gyártani? Jó pár évvel ezelőtt, a Budavári Borfesztiválról hazafelé tartva azon gondolkoztam, hogy mi az, amit szívesen csinálnék, és elkezdtem a mindennapjaimról fotókat készíteni, feltölteni az Instagramra amiatt, hogy ösztönözzem az embereket a borok fogyasztására, és elkezdtem nemzetközi követőbázist is építeni"
– mesélt a kezdetekről. Mára nemcsak itthon népszerű, MW-k, kereskedők, nemzetközi borszakértők is követik, hálózatot tudott kiépíteni, olyan minőségi követői vannak, akikkel bármilyen szinten együtt tud dolgozni. Mindez számtalan nemzetközi felkérést hozott, így jutott el Fanni az említett Vinoinfluencers gálára is. Három napig voltak összezárva, a Ribera del Duero borvidéken öt borászattal ismerkedtek meg, és szerveztek számukra egy fantasztikus gálát borkóstolóval, díjátadóval.
"Tízmillió lakosú hazánkkal és a különleges nyelvünkkel kevésbé tudok a nagy országok influenszereivel versenyezni, ennél fontosabb, hogy húsz országból lett olyan barátom, szakmai kollégám, akiket bármilyen szakmai kérdéssel megkereshetek, akár Mexikó Cityről, Dominikáról vagy Kanadáról legyen is szó. Ez volt az első olyan Vinoinfluencers gála, ahova magyarokat is meghívtak. Bizonyos nemzetek képviselőivel gond nélkül tudtam azonosulni, hamar megtaláltuk a közös hangot, és voltak távolságtartók, akik nem tudtak könnyedén megnyílni, de én azt láttam, hogy a bor mégiscsak közös nyelv. Amint elkezdtünk borokról, célokról, jövőképről beszélgetni, azonnal tudtunk kapcsolatokat építeni"
– hangsúlyozta a szakember.
"Ha piacokról beszélünk, Ázsiára érdemes figyelni. Nem könnyű feladat bekerülni, de ha már ott vagyunk, akár tízszerese az öreg kontinensnek a felvevőpiaca. Európán belül Lengyelország jó lehetőség volt az export terén, elképesztő mennyiséget vettek fel. A top borkereskedők listáján mindig megtalálható az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Németország"
– fejtette ki. Nem feledkezhetünk meg arról, hogy a világ bortermelésének 1,3 százalékát adjuk, ami csekély szám. Éppen ezért azokat a niche-t, piaci réseket kell megtalálni, bejutni például egy karácsonyi időszakra, ahol elég 5000 palack is. De vajon mi történik, ha a fogyasztó megszereti és utána is keresni fogja?
"A fajtaválaszték csökkentésében látok potenciált. Van olyan borászat, ahol negyven különböző bort készítenek, ez egy átlagfogyasztó számára már zavaró tud lenni. Ugyanakkor unikális dolog Magyarország kapcsán, hogy ilyen sokszínűek vagyunk. Véleményem szerint kicsit visszább kell venni a fajtaválasztékból, és olyanokra összpontosítsunk, amiben meg tudjuk mutatni az egyediségünket. Legyen ez akár egy Furmint, akár egy Kadarka vagy Hárslevelű. Nem biztos, hogy az lesz a helyes megoldás, ha a sokadik Chardonnay-t visszük a piacra, helyette válasszunk inkább olyat, amire valóban büszkék lehetünk"
– jegyezte meg.
Az Egyesült Királyságban nagyon szeretik a magyar Szürkebarátot, de az alsó polcos kategóriában, oda viszont mennyiségeket kell tudni szállítani. Egyértelmű, hogy a bor is üzlet, ahol meg kell térülni a költségeknek.
"Szentimentális dolog, de minden részét nagyon szeretem a borászatnak, ugyanakkor ez egy olyan gazdasági tevékenység, aminek hasznot kell hoznia, amit be tudunk fektetni és a jövőben még jobb borokat készíteni"
– hívta fel a figyelmet.
Miért is csökken a borfogyasztás? Előtérbe került az egészségesebb életre való törekvés és kiöregedik az aktív borivó generáció – ez a kettő, plusz a felgyorsult életmód már évekkel ezelőtt kijelölte az irányt, hogy csökkenni fog a borfogyasztás. Nyilván az sem tesz jót, hogy negatív kommunikáció elindult azzal kapcsolatban, hogy mennyire egészségtelen az alkoholfogyasztás. Pedig inkább arra kellene koncentrálni, hogy az emberek felgyorsultan, stresszesen élnek, feldolgozott élelmiszereket fogyasztanak, nem sportolnak, minden előtérbe kerül, csak az énidő nem. Egy pohár bor megajándékoz azzal a szociális élménnyel, amit például a pandémia sokaktól elvett, hogy összejönnek az emberek, beszélgetnek. Sokan próbálnak választ találni arra, hogy miért van egyre több megbetegedés.
"Egy pohár bor segíti a mentális egészséget, az emberek jól érzik magukat, és nem azon görcsölnek, hogy megettem 1200 kalóriát, el fogok hízni. Ömlik mindenhonnan az információ, Instagram, Tiktok, újságok, magazinok, tévéinterjúk, ezek összekeverik a vásárlót és szorongást okoznak. Ha pszichológusokkal, terapeutákkal beszélek, bevallják, javasolni szokták egy-egy pohár bor elfogyasztását, mert lazító hatással bír. A WSET-vizsgáimra úgy készültem, hogy mellette terapeutával dolgoztam, hogy minél jobban oldjam a vizsgastresszt, aki azt mondta, nem kell mindent magamtól megoldanom, nyugodtan igyak egy nehezebb nap után egy pohár bort, ami csökkenteni fogja a stressz-szintemet"
– vallotta be Piskor Fanni, aki nagy hangsúlyt fektet a mentális egészségére is.
"A borászatok végre rájöttek arra, hogy nem elég csak jó bort készíteni, szükségük van marketingre, teljes kampánytervet készítek számukra az adott évre. Ebben szerepel, hogy melyik időszakban mit fognak promótálni, mi az, amit előtérbe kell helyezni, csomagajánlatokat állítok össze, különböző kampánymegjelenéseket szervezek. Fontos megnézni, hogy az adott céget hova lehet pozicionálni, ebben pedig nagy szerepet játszik a kommunikáció nyelvezete, a képi világ, a meglévő márkacsalád elhelyezése. Ennek része egy kreatív stúdióban zajló egész napos fotózás, s amikor elkészül a képanyag, ahhoz tudom a tartalmat, a szöveget írni"
– mesélte, hozzátéve, hogy van olyan partnere, akinek 30, s olyan is, akinek 100 hektár területe van. Nagyon fontosnak tartja az adott borászat sztoriját, hogy milyen a családi kötődés. Meglátása, hogy állnia kell egy személynek a borok mögött, ezzel jobban tud azonosulni a fogyasztó.
Elképesztően nehéz témának tartja ugyanakkor a fine dining világát. „Ugyan soha nem dolgoztam sommelier-ként, de sokszor voltam mellettük. Nem egyszerű, hogy egy szuper aszút, ami 6000 forint a boltok polcain, egy kiemelt étteremben 60 ezer forintért kínálnak. Vélhetően emiatt sem tudnak több bort eladni. Képezni kellene a felszolgálókat is. Pécsen, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet csapatával ezen is dolgozunk” – magyarázta, hogy kiemelt kutatástámogatóként fő feladata ennek a programnak a menedzselése. A PTE Borkulturális ismeretek című, a hétköznapokban Borkult néven futó képzésén éves szinten mintegy 500-600 hallgatót edukálnak, szó esik szőlészetről-borászatról csakúgy, mint a borgasztronómiáról vagy arról, hogy milyen részt stimulál az agyban a bor és miért is vagyunk jókedvűek. Emellett egy-egy borvidék borásza is bemutatkozási lehetőséget kap, hogy megismertesse a borait a hallgatókkal. Az edukáció azért is fontos, hogy megtudják, mit kell levenni a boltok polcairól, hogy milyen ételek mellé mit válasszanak, hogy és például, hogy a csavarzáras palack ugyanolyan jó lehet, mint a dugós, csak más a technológia.
"Nekünk kell az új generációt megfogni, mert ez az a réteg, amelyik húsz év múlva is bort fog vásárolni. Ha már ott vannak a hallgatók Pécsen, menjenek el Villányba, járják be a Pécsi borvidéket, ismerjék meg, fogyasszák a magyar bort. Segíteni kell a jövő nemzedékét, mert olyan nagy zaj van a világban, hogy nehéz benne eligazodni. Az órákon nagy hangsúlyt fektetünk a borkultúránk megismertetésére, megmutatjuk a hallgatóknak, milyen jó élmény, hogy nemcsak azért iszunk, hogy bódultak legyünk és elfelejtsük az aznapi vizsgát, hanem lehet ez egy kulturális program is, egy pohár bor mellett a legjobb történetek tudnak születni"
– tette hozzá.
Piskor Fanni a Lidl Magyarország Bt.-vel több mint egy éve kezdte el a közös munkát. Ahogyan mondja, fantasztikus csapat állt össze, új dietetikus, séf, cukrász, és ő mint borszakértő. Céljuk, hogy edukálják a fogyasztókat, minél könnyedebbé és egyszerűbbé tegyék a bevásárlást, a legjobb ár-érték arányú borokat tudják kínálni, legyen szó egy olcsóbb Sauvignon blanc-ról vagy egy komolyabb Cabernet sauvignonról. „Szeretnénk megmutatni, hogy lehet olyan bort fogyasztani, ami miatt nem kell mélyre nyúlni a zsebünkbe, mégis fantasztikus program lehet, akár egy sajt-bor vagy csokoládé-bor párosítás. Fontos része a Lidl kommunikációjának, hogy segítsük a kulturált borfogyasztást”. Mint elmondta, az alapszortiment mellé minden évben új termékeket választanak ki. Három nap alatt végigkóstolnak ezer tételt, nézik az aromatikáját, az egyensúlyát, a komplexitását, és az ár-érték arányt is, mert a magyarok árérzékenyek.
"Egyre nyitottabbak a fogyasztók, minél több információ áll rendelkezésükre, annál kíváncsibbak. A számok is azt mutatják, hogy egy spanyol, egy francia vagy egy olasz tematikus héten szívesen kóstolják az adott ország borait"
– fogalmazta meg tapasztalatát.
Sokan nem tudják, amikor egy kézzel készült poharat a kezükbe vesznek, hogy az legtöbbször a Halimba Crystal Üvegmanufaktúra terméke, még ha nem is ezen a néven jelenik meg. A Halimba Crystal ólommentes, kézzel készült kristálykelyhei egyedülálló minőséget és tradíciót képviselnek, hiszen Európában csupán három cég képes ekkora mennyiségben kizárólag kézzel készült kelyheket alkotni. Piskor Fanni pedig a cég márkanagyköveteként büszke arra, hogy vannak ilyen hungarikum termékeink.
vinicz