Termékleírás módosításának közzététele
A veszélyhelyzet fennállása alatt a hegyközségi szervezetek elektronikus döntéshozataláról szóló 1/2020. (04. 28.) számú HNT Elnöki döntés 9. cikkének (2) bekezdése alapján a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának Titkársága véleményezésre közzéteszi a
TOKAJ TERMÉKLEÍRÁS MÓDOSÍTÁSA
iránti kérelmet és a Tokaj OEM Termékleírás módosítási kérelmével kapcsolatos termelői vélemény nyomtatványát.
A kérelem véleményezésének határideje: 2020. május 20. (szerda).
A hegyközségi tagoknak a kérelemre vonatkozó észrevételeiket a közzétett
„Tokaj-OEM Termékleírás módosítási kérelmével kapcsolatos termelői vélemény”
nyomtatvány kitöltésével a hegyközség e-mail címére kell megküldeniük
Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud-Szegi | bkereszt@t-online.hu |
Mád | hkmad@freemail.hu |
Olaszliszka | h.olaszliszka@freemail.hu |
Rátka | padihegy@gmail.com |
Sárospatak | spatakhk@gmail.com |
Tállya-Golop | hegykozsegtallya@gmail.com |
Tarcal | postmaster@tarcalhk.t-online.hu |
Tolcsva-Erdőhorváti | tolcsvahk@t-online.hu |
Termékleírás-módosítási kérelem
I. A kérelem benyújtója
Név: Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa
Cím: 3910 Tokaj, Dózsa u. 2.
Telefonszám: 47-352-623
E-mail cím: szolyak@tokajhkt.t-online.hu; postmaster@tokajhkt.t-online.hu;
Képviselő: Dr. Molnár Péter – elnök (molnarpeter@patricius.hu)
II. Földrajzi árujelző: Tokaj oltalom alatt álló eredetmegjelölés
III. A módosítás tárgya
A. UNIÓS MÓDOSÍTÁSOK
(A 2019/33/EU bizottsági felhatalmazáson alapuló rendelet 14. cikk (1) bekezdésének megfelelően uniós módosításnak minősül)
–
B. STANDARD MÓDOSÍTÁSOK
(A 2019/33/EU bizottsági felhatalmazáson alapuló rendelet 14. cikk (1) bekezdésének megfelelően nem minősül uniós módosításnak)
1. A módosítás tárgya: A gépi szüret engedélyezése a fehér borok és pezsgők esetében
a) a termékleírás érintett fejezetei:
– III. Különös Borászati eljárások
b) a módosítás az egységes dokumentumot érinti: igen nem
c) indoklás: A Tokaj OEM Termékleírás hatálya alá tartozó termékek előállítása során a gépi szüret tilos volt. Az utóbbi évek tapasztalatai alapján korlátozott a rendelkezésre állókézi munkaerő arra, hogy rövid idő alatt, gyors betakarítást lehetne végezni, ami a könnyű borok és pezsgők előállításának alapfeltétele. Az egyre korábban bekövetkezett szüreti időpont miatt sok esetben magas hőmérsékleti viszonyok között kell a szüretet lebonyolítani. A bor és pezsgő minőségét javíthatja a szüret gyorsítása, a gépi szüret. Az előállítás költségét pedig jelentősen csökkentheti, amely a piaci feltételekhez egy sokkal rugalmasabb alkalmazkodást biztosít.
A hagyományos előállítású tokaji borok esetén a korábbi szabályok változatlanok maradtak.
d) hatályba lépés borpiaci éve: 2020. évi szüretből származó termékek
e) standard módosítás igazolása: A módosítás nem érinti a termék és a termőhely közötti kapcsolatot, nem érinti az oltalom alatt álló elnevezést, nem jár termékkategória változásával és nem von maga után további forgalmazási korlátozást. A módosítás egyes Tokaji borászati termékek (fehérborok és pezsgők) szüretelésének módjára terjed ki. A módosítás a fenti termékek esetében lehetővé teszi a kézi szüretelés mellett a gépi szüretelés alkalmazását is. A terméktől elvárt minőségi paraméterek nem változnak.
2. A módosítás tárgya: A kisebb földrajzi egységek feltüntethetőségi szabályainak módosítása
a) a termékleírás érintett fejezetei:
VIII. További feltételek
b) a módosítás az egységes dokumentumot érinti: igen nem
c) indoklás: A gépi szüretelés lehetőségének bevezetése a dűlőnév feltüntetésével forgalmazott borokra nem vonatkozik, azok esetében továbbra is kizárólag a kézi szüret lehetséges, így ennek szabályát ki kell emelni.
d) hatályba lépés borpiaci éve: 2020. évi szüretből származó termékek
e) standard módosítás igazolása: A módosítás nem érinti a termék és a termőhely közötti kapcsolatot, nem érinti az oltalom alatt álló elnevezést, nem jár termékkategória változásával és nem von maga után további forgalmazási korlátozást. A módosítás a gépi szüretelés bevezetéséből fakadóan szükséges előírást tartalmaz a kisebb földrajzi egység elnevezését viselő borászati termékekre vonatkozóan. A gépi szüret alkalmazása esetén az előírás szerint kisebb földrajzi egység neve nem lenne feltüntethető.
További érdekképviseletek:
hegyközség megnevezése | címe: | képviselője email címe: | ||
Bodrogkeresztúr-Bodrogkisfalud-Szegi | Bodrogkeresztúr | Kossuth út 85. | 3916 | Puklus Péter |
Mád | Mád | Rákóczi út 41. | 3909 | Galambosi Imre |
Olaszliszka | Olaszliszka | Petőfi út 19. | 3933 | Mizsák József |
Rátka | Szerencs | Rákóczi út 58. | 3900 | Radics Barnabás |
Sárospatak | Sárospatak | Kossuth út 50. | 3950 | ifj.Jarecsni János jarecsni.janos@beres.hu |
Tállya-Golop | Tállya | Rákóczi út 19. | 3907 | Hollókői Mihály |
Tarcal | Tarcal | Fő út 50. | 3915 | Kanczler András |
Tolcsva-Erdőhorváti | Tolcsva | Kossuth út 27. | 3934 | Csoma Ernő |
A fenti módosítást a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa a 11/2020. /IV.30./ számú határozatával fogadta el az alábbi szavazati aránnyal:
szőlészeti szekció:
Teljes szavazati létszám: 5750
Jelen lévők: 5193 szavazat
Igen szavazat: 5193 szavazat
Nem szavazat, tartózkodás: 0 szavazat
borászati szekció:
Teljes szavazati létszám: 5750
Jelen lévők: 5231 szavazat
Igen szavazat: 5231 szavazat
Nem szavazat, tartózkodás: 0 szavazat
Tokaj, 2020. május 04.
Dr. Molnár Péter
HKT elnöke sk.