Koch Organic
Új gyümölcslé feldolgozó üzemet és bioborászatot avattak Borotán, a Koch Borászatban. Az ünnepséggel egybekötve sor került Anna Margit, borotai származású festőművész műveit bemutató tárlat megnyitójára és emléktábla ünnepélyes elhelyezésére.
Ahogyan Koch Csaba köszöntőjében elmondta, néhány évvel ezelőtt teljesen új szemléletet vezetett be a szőlőtermelésben. A legjobb dűlőkben hozamkorlátozással termel, így lényegesen magasabb a minőség. Nagy lombozatot hagy a szőlőtőkéken, a növényeket engedi magasra nőni, mely sokkal ideálisabb a számukra. Bár a bioboroknak itthon még nincs nagy piaca, de a világ mindenképpen efelé tart. Egyre nagyobb az igény az egészséges ételekre, és környezetünk védelmére, Észak-Európában a forgalomból már jelentős hányadot képviselnek a bioborászatok. A szakember az üzemavatón hozzátette, fontos, hogy a fogyasztó döntse el, olcsó import, vagy a hazai termelőktől kikerülő hazai bort vegyen le a polcról.
Az eseményen résztvevő Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, örömmel látja, hogy nem csak szóban, hanem tettekben is megnyilvánul az innováció. Bár rögös az út, de ezzel a zöldmezős beruházással az egész régió fejlődik. Egy jól működő vállalkozás húzza magával a többit is.
Nagy István agrárminiszter kiemelte, egy palack bor megvásárlásával egy család jövőjéről döntünk. Koch Csaba mostani beruházása is azt a célt szolgálja, hogy a hazai fogyasztó számára még hitelesebb legyen a magyar bor.