Győri Enikő: A szőlő-bor ágazatnak nem szigorításra van szüksége, hanem új lehetőségekre

 
Az Európai Parlament Bor Munkacsoportjának az április 29-én tartott ülésén az uniós termékekre vonatkozó promóciós politika felülvizsgálatát vitattuk meg. A Bizottság jelentősen szigorítani szeretné a promóciós politikáját, tehát kizárná több termék népszerűsítésének lehetőségét, így a borét és a vöröshúsokét is.
 
Hozzászólásomban kijelentettem, hogy az ágazatnak nem szigorításra van szüksége, hanem új lehetőségekre. Fontos lenne egy jól finanszírozott promóciós politika, amely magában foglalja a mérsékelt borfogyasztás népszerűsítését.
A bor évszázadok óta szerves része a gasztronómiának, hagyományoknak, helyi minőségi termékeknek, vidékfejlesztésnek és a kulturális örökségnek. A mérsékelt borfogyasztás a kiegyensúlyozott étrend és az egészséges életmód része, ráadásul számos egészségügyi előnye van.
 
Felszólítottam a Bizottságot, hogy tegye lehetővé a bor promóciójának lehetőségét az uniós belső és a külső piacon.
Továbbá új, célzott források elkülönítését is kértem a a borágazat számára. A koronavírus-járvány miatt leállt a vendéglátóipar és összeomlott az agroturizmus, amely következtében a minőségi borokat előállító borászok súlyos veszteségeket szenvedtek. Emiatt számukra rendkívüli és kiegészítő költségvetésre is szükség van, hogy helyreállhasson a kulturális örökségünk eme fontos ágazata.