Együtterjesztés bentonittal
A mustok és a borok fehérjetartalma a szőlőből származik. A borászati technológia egyik sarkalatos pontja, hogy a palackozásra szánt borokat fehérjestabillá tudjuk kezelni. A szőlő fehérjetartalma függ a szőlő fajtájától, a termőhelytől, a feldolgozás módjától, de nagyban befolyásolják a stresszhelyzetek is. A szőlő a szárazság és a vegetáció során jelentkező magas hőmérséklet hatására fehérjét halmoz fel energiaraktárként, ezzel növelve a termolabilis fehérjék mennyiségét.
A FermoBent® PORE-TEC már korai stádiumban, az erjedés során képes megkötni a termolabilis fehérjéket és az erjedés végére fehérjestabil bort eredményezni.
A bentonitos együtterjesztés előnyei:
- időmegtakarítás a szüreti időben (hatékonyan alkalmazható flotációval kombinálva),
- nagy hatékonyság a bentonit hosszú kontaktideje miatt,
- kíméletes kezelés, mivel későbbi fejtéseket, szűréseket tudunk megspórolni, és a bentonitos üledék a seprővel együtt lefejthető.
A FermoBent® PORE-TEC speciális alapanyaga és előkészítése miatt nagyon hatékony fehérjemegkötő képességgel rendelkezik. Fontos megemlíteni emellett, hogy a FermoBent® PORE-TEC-kel együtt erjesztett borok tisztább illatúak és gyümölcsösebbek, mivel a FermoBent® PORE-TEC az erjedés során keletkező erjedési melléktermékeket is képes megkötni.
A korábbi kutatások a Veitshöchheimi Szőlészeti és Kertészeti Intézetben igazolták, hogy a FermoBent® PORE-TEC-kel történő együtt erjesztés nem befolyásolja a mustok ammónium-tartalmát és nincs negatív hatással az élesztők által asszimilálható nitrogéntartalomra és az erjedéskinetikára.
A MATE Szőlészeti és Borászati Intézetével a 2021-es évjáratban közösen végzett kutatásunk fókuszpontjában a FermoBent® PORE-TEC duzzasztás nélküli és duzzasztással történő adagolása állt. Két magas fehérjetartalmú muston, érett Chardonnay-n és késői szüretelésű Zeniten vizsgáltuk a FermoBent® PORE-TEC fehérjemegkötő hatását duzzasztott és duzzasztás nélkül alkalmazva, különböző adagolási mennyiségekkel.
Vizsgálataink igazolták, hogy a FermoBent® PORE-TEC duzzasztás nélkül is képes a fehérjestabilitást garantálni, még magas fehérjetartalmak esetén is.
Kutatásaink másik fontos kérdése volt a bentonitok polifenolokra gyakorolt hatása. Ismert tény, hogy a bentonitok nem csak a töltéssel rendelkező fehérjéket, hanem a pozitív töltés polifenolokat is képesek megkötni. Ezáltal a borok ellenállóbbá válnak az oxidációs folyamatokkal szemben és érzékszervileg is harmonikusabb képet mutatnak. Mérési eredményeink azt mutatták, hogy mindkét fajtánál a duzzasztás nélküli és a duzzasztott bentonit adagolások is csökkentették a polifenol tartalmat.
A bentonitos kezelések során a bentonitokban lévő kísérőfémek kioldódhatnak. Ezek közül a borra a legveszélyesebb kísérőfém a vas. Vizsgálataink igazolták, hogy a FermoBent® PORE-TEC az adagolási mennyiség növelésével egyáltalán nem emeli meg a vastartalmat a kierjedt borokban.
További részletek: www.erbsloeh.com
FermoBent PORE-TEC termékismertető: https://erbsloeh.com/magyar/download/54/datenblaetter/4854/fermobent_poretec-datenblatt-ungarisch-erbsloeh-20200916-005.pdf