Ültetvénytelepítés KAP támogatása

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa kezdeményezte az Agrárminisztériumnál, hogy 2024-ben a magyar szőlőtermelők ismételten kérelmezhessék új borszőlő ültetvények telepítését. Az AM által előterjesztett kormányrendelet módosításax értelmében 2024. október 14-28. között lehet ismételten kérelmet benyújtani az új ültetvény helye szerint illetékes hegybíróhoz, aki november 5-éig adhatják ki a vonatkozó engedélyeket a szőlőtermelő hegyközségi tagoknak.

Az ügy előzménye, hogy a KAP ültetvénytelepítési támogatásxx keretében van lehetőség erőgép vagy betakarítógép beszerzésére. Uniós előírások miatt viszont erőgép, esetünkben traktor beszerzése önállóan nem támogatható tevékenység, csak új kertészeti beruházáshoz, azaz új telepítéshez kötötten. Ebből adódóan a kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell a termelőnek új ültetvény telepítéséhez szükséges engedéllyel. A szőlőtermelő hegyközségi tagok esetében legalább 0,25 ha érvényes új borszőlő-telepítési engedéllyel kell rendelkezniük a támogatási kérelem benyújtásakor.

A HNT kérésével összefüggésben további előírás, hogy a meglévő és új telepítésű ültetvényeinek összes művelt terület legalább 2,0 ha-nak kell lennie. Különösen fiatal szőlészeti hegyközségi tagok esetében merült fel, hogy csak új telepítési engedéllyel tudja a minimális ültetvényterületre vonatkozó előírást teljesíteni.

Más kertészeti kultúráktól eltérően a szőlő-bor ágazatban az új ültetvények telepítése korlátozott. Míg a meglévő ültetvények újratelepítéséhez az év bármelyik napján benyújthatja a kérelmet a termelő hegybíróhoz, addig új telepítéseket április hónapban tudtak kérelmezni a hegyközségi tagok. Az újratelepítés viszont uniós jog szempontjából nem minősül új telepítésnek.

Egy erőgép vagy különösen egy szüretelő kombájn a termelő saját gazdaságának igényeihez igazított felszereltséggel kerülnek egyedileg legyártásra. A megrendelést a termelő csak a támogatási kérelem benyújtását követően tudja elindítani.  A módosítási kérésünket annak érdekében fogalmazta meg a HNT, hogy pl. az új szüretelő gépeket már 2025-ben használhassák a termelők.

Az Agrárminisztérium elfogadta a HNT kérését és ennek keretében soron kívül intézkedett kettő módosításról: az október közepétől induló engedélyezési eljárást követően várhatóan novemberben egy új támogatási kérelem benyújtási időszak nyílik meg.

A HNT főtitkáraként tudatában voltam kérésünk megfogalmazásakor, hogy az októberi időszak kiemelt munkacsúcsot jelent a hegybírók számára, hiszen ekkor történik a szüreti bejegyzések rögzítése és a származási bizonyítványok kiállítása. A hegybírói kar hivatástudata biztos garanciát jelent számomra, hogy a többletfeladatot pontosan és határidőre el fogjuk végezni. Munkánk során mindig a termelők érdekeit tartjuk szem előtt. Ez a mondat különösen igaz 2024-ben: a szőlőtermelők és a borászatok nehéz gazdasági helyzetében a közigazgatásnak minden eszközzel támogatnia kell a beruházások megvalósulását. Másrészt az idei évjárat kihívásai is felhívják a figyelmünket az okszerű munkaműveletek pontos időben történő elvégzésének fontosságára. Ez az állítás kiváltképpen igaz a szüretben: a szőlőtermelő egész éves munkájának eredménye mellett a 2025-ös borok minőségére is kihatással van egy új szüretelő kombájn.

Meggyőződésem, hogy a hegybírói kar szakértelme és elhivatottsága a garancia arra, hogy a megnövekedett munkateher ellenére a munkatársak minden feladatukat határidőre, precízen fogják elvégezni.

Kérem azokat a hegyközségi tagokat, akik a várhatóan novemberben megnyíló KAP jogcímre támogatási kérelmet szeretnének benyújtani, úgy a következő napokban keressék fel a hegybírókat. Az új telepítési engedély előfeltétele például a kormányhivatal által jóváhagyott talajvédelmi terv benyújtása. A hegybírók csak a hiánytalan kérelmeket tudják határidőre elbírálni.

Dr. Brazsil Dávid

főtitkár

x A rendeletmódosítás az alábbi linken érhető el: https://kormany.hu/dokumentumtar/egyes-agrartargyu-kormanyrendeletek-modositasa

xxKAP-RD01a-RD12-1-24 Kertészet – ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatása: https://kap.gov.hu/tamogatas/kap-rd01a-rd12-1-24