Borfogyasztás kulturáltan

Az Országos Borverseny magán viseli a szőlész-borász önkormányzat szerkezetét: a települési és borvidéki borversenyek nem csak az OBV-re nevezett tételek előzetes minősítésében játszanak meghatározó szerepet. Egyedülálló bírálati rendszerünk valamennyi állomása egyúttal a termelői közösség szakmai fórumaként is szolgál.
Az Országos Borversenyt körülölelő figyelmet könnyen tulajdoníthatnánk a háromszintű kiválasztási rendszerből adódó egyediségének. Az OBV 69 éves története során mindvégig a magyar ágazatot alkotó szakemberek találkozási pontja volt. Ha lenne egy OBV-krónikáskönyv a szakemberek között elhangzó beszélgetések témáiról, annak elemzésével képet kapnánk a hosszú 20. századról: az államosítások könyörtelenségéről, a rendszerváltozás fennköltségéről, az EU-csatlakozás pillanatában a hazaérkezés reményéről.Az unióban a vérre menő piaci versenyhez a termelők minőségorientált fejlesztései gyors választ jelentettek.
Az Országos Borverseny megnyitója több alkalommal adott teret az ágazat szempontjából fontos eseményeknek. 2016 után 2024-ben ismételten a kulturált borfogyasztás előmozdítása szerepelt a középpontban.

Miért fontos erről beszélni?

A mértékletes borfogyasztás pozitív élettani hatásainak tudományos megalapozottsága egyúttal az európai szőlő-bor ágazat fejlődési modelljének alappillérét jelentette. Az európai kultúrtáj sokszínűségét a borvidékek szőlőültetvényei teszik egyedivé. Az európai bor egyszersmind az európai életstílus szimbóluma, az európai gasztronómia ékköve.
A borászat szerves fejlődését garantáló társadalmi szerződés felbomlásának tekinthetőek a 2010-es évek elején kezdődött folyamatok. A brüsszeli egyeztetéseken egyre hangosabban jelentek meg a fogyasztóvédő és egészségügyi civil (NGO) szervezetek. Közös működésükben, hogy elvtelen tárgyalási technikákkal ellehetetlenítik az európai egyeztetéseket. Ezzel aláássák az EU jogszabályi kereteit, hiszen a mezőgazdasági egyeztetések formális kereteit jelentő egyeztetésekre külön jogszabályok vonatkoznak.
Az említett szervezetek „független” tudományos dokumentumokra és megkérdőjelezhető kérdőívek eredményeire hivatkozva követelik az „alkoholforgalmazás” teljes megszüntetését. Ezek közös szempontja, hogy az összes alkoholos ital élettani hatásait kizárólag az alkoholmolekula szemszögéből közelítik meg. Ezzel a módszertannal hozzák közös nevezőre az égetett szeszek, sörök és borászati termékek, valamint alkoholos koktélok élettani hatásait. Hiszen a vizsgálat csak az alkoholmolekulára koncentrál. Az NGO szervezetek a párbeszéd helyett diktatórikus javaslatokkal állnak elő, melyek bevezetése a több évezredes európai borászat ellehetetlenülését okozná. Ezzel párhuzamosan a borelőállító és borfogyasztó országokban a magukat progresszívnek valló influenszerekkel sulykolják nap mint nap a fogyasztók felé, hogy a legkisebb mennyiségű alkohol fogyasztása is káros az egészségre.

Miért a magyar bor ünnepén beszélünk erről?

2016-ban, a 37. Országos Borverseny megnyitóján írta alá Légli Ottó HNT-elnök a Wine in Moderation európai szervezethez való csatlakozási dokumentumot. A borászok társadalmi felelősségvállalását a Magyar Bor Akadémia, a Pannon Bormíves Céh, a Pannónia Női Borrend és a Vindependent szervezetekkel aláírt együttműködési megállapodással tette teljessé.
Az ugyanebben az évben elfogadott ágazati stratégia már kiemelt kihívásként azonosította az alkoholellenes NGO szervezetek hatásait, és az öngondoskodás jegyében külön finanszírozási alapot vetített előre. A brüsszeli folyamatok ismeretében egyre fontosabbá vált, hogy Magyarországon ne a szakmaközi szervezeti elismeréssel rendelkező szervezet lássa el ezt a munkát. A leginkább kézenfekvő modellt a Német Bor Akadémia működése jelentette, mely a német borásztársadalom társadalmi felelősségvállalását képes objektíven képviselni.
A Magyar Bor Akadémia tagsága és küldetése egyértelműen összhangra talált a HNT megváltozott szerepvállalásával. Az MBA célja a borkultúra előmozdítása, különös tekintettel a magyar bor szakmai hírnevének és társadalmi megbecsülésének újrateremtésére, védelmére és képviseletére. Az MBA tagsága egyértelműen a tudatos borfogyasztás keretei között értelmezi a hazai borkultúra fejlesztését.
A belföldi és külföldi egyeztetések eredményeként 2020-ban elfogadott és kiterjesztett szakmaközi piacszervezési intézkedésben a HNT önálló „Kulturált borfogyasztási alapot” hozott létre. A Magyar Bor Akadémiával kialakított partnerségi viszony elmélyítésével egyidejűleg az MBA önkéntesen vállalta a tudatos borfogyasztás hatásairól szóló tájékoztató munka ellátását. A kulturált borfogyasztáshoz kapcsolódó szakmai vállalásait a Wine in Moderation célkitűzéseivel összhangban kellett kidolgoznia a szervezetnek. A termelői befizetésből felépülő pénzügyi alap szigorú szakmai előfeltételeinek teljesülését a HNT titkársága és a szakmaközi bormarketing bizottság kölcsönösen felügyelték. A többéves előkészítő munka eredményeként benyújtott dokumentumok alapján megkötött együttműködési megállapodásban a két szervezet véglegesítette a támogatás felhasználásának menetrendjét.
A 43. OBV nyitórendezvényét azért választottuk, mert valamennyi, az OBV-n bíráló borász és a mögöttük álló vállalkozások önkéntes befizetései jelentik az alap pénzügyi forrását. Köszönet illeti a magyar bortermelők közösségét, hogy 2020-ban létrehozták ezt az első olyan társadalmi felelősségvállalási alap pénzügyi forrását, amely valamennyi érintett közteherviselésével valósult meg.

Brazsil Dávid
főtitkár, HNT