Budapesten járt a Nemzetközi Borrendi Szövetség

A Pannónia Női Borrend május 23–28. között látta vendégül a párizsi székhelyű, 36 ország 72 borrendjét magába foglaló Nemzetközi Borrendi Szövetség (FICB) tagjait. Az esemény kiemelt célja a magyar borok népszerűsítése, valamint hazánk kultúrájának, gasztronómiájának bemutatása volt.

Az alapításának húszéves évfordulóját ünneplő Pannónia Női Borrend 2010-ben már nagy sikerrel rendezett meg egy FICB nagykongresszust Budapesten, májusban pedig a Magyar Bormarketing Ügynökség Zrt. támogatásával borfelismerő és borversenyt szervezett a világ számos országából érkezett FICB-tagok számára, ahol 18 magyar borászat 23 tétele szerepelt.

A Pannónia Női Borrend fő célkitűzése a magyar borvidékek kulturális örökségének megóvása, megőrzése és továbbvitele, ezen belül legfőképpen a magyar minőségi borok és a magyar borászok népszerűsítése. Céljai elérése érdekében a borrend a fennállása óta eltelt két évtizedben számos rendezvényt, konferenciát, borbemutatót szervezett. Minden olyan társadalmi rendezvény lebonyolításában, melynek célja a közhasznú célkitűzéseivel összhangban áll, szervezőként, támogatóként vagy résztvevőként igyekszik közreműködni. A hazai borvidékek és borászok megismerése mellett kiemelt figyelmet fordítanak a nemzetközi kapcsolatok építésére, ápolására is. A Pannónia Női Borrend 2008-ban csatlakozott az FICB-hez.

Az FICB hazánkba látogató tagjai a szakmai programok között megismerkedtek a fővárossal, látogatást tettek Gödöllőn, Egerben és a Tokaji borvidéken is, ahol a helyi pincészetek borait fedezték fel.

Az FICB elnökétől, Alan Brydentől Brazsil Dávid személyesen vehette át a nemzetközi szövetség legrangosabb elismerését Budapesten. A laudációban a szervezet elnöke kiemelte, hogy a HNT főtitkára a szőlő-bor ágazat irányítási és szabályozási rendszerének elismert szakértője mind Magyarországon, mind az Európai Unióban.Brazsil Dávid a Borrendek Nemzetközi Szövetségének alelnökeként előmozdította az FICB részvételét és tagságát a Wine in Moderation szervezetben.

– A WiM célkitűzései teljes összhangban állnak a világ borrendi mozgalmainak célkitűzésével. A borkultúra ugyanis a tudatos borfogyasztás keretei között értelmezhető. Az FICB 2018-tól Brazsil Dávid közbenjárásával lett a WiM tagja – tette hozzá a szövetség elnöke.

– Alelnöki munkám során a magyar nemzet és a Kárpát-medence nemzeteinek borkultúráját képviseltem. Az elmúlt hat év legmeghatóbb pillanata volt, amikor a felvidéki Csallóközkürti Borbarátok Asztaltársasága csatlakozott a nemzetközi szövetséghez. A felvidéki magyar társadalmi szervezet első szlovák tagként meghatározó szerepet tölt be országa további tagjainak munkájában. Kiemelten büszke vagyok továbbá a szlovén borrendi szervezetekkel kialakított baráti viszonyra. Utóbbi munkámban mindvégig számíthattam a lendvai magyar borászokra – emelte ki a díjazott.