A programozó és a bor

Sok emberben él egy sztereotípia az informatikusokról – ezt megcáfolni látom, Papp Gábor személyében, aki a legutóbbi, 43. Országos Borverseny bírálói programjával nagyban segítette a gördülékeny munkavégzést. Ha sokan nem is vették észre, ez benne a természetes. Programozóként dolgozik már több mint tizenöt éve, de életében a bor is fontos szerepet játszik.
Mint meséli, régóta foglalkozik borkészítéssel, az utóbbi években pedig még többet. Ebben nevelkedett, s bár fiatalabb korában nem tetszett neki a szőlőhegyi munka, később, a nagyszülőktől megörökölt becsehelyi kis birtokra már másként nézett. Feleségével korábban jó tíz évet a fővárosban élt, a birtok kicsit magára maradt, majd visszaköltöztek, és újrabootolták.

– A Covid volt az a pont, amikor azt mondtuk, nem szorongunk egy panelben Pesten, hanem mi is vissza akarunk jönni, gyereket vállalni, így jött újra képbe Becsehely. A szoftverfejlesztés azóta is kitölti az életemet, egy informatikai cégben felsővezetőként dolgozom – magyarázta a szakember. A Borbíró program kapcsán Gábor apósa volt a fő kezdeményező, aki nem mellesleg Becsehely polgármestere és rendszeresen szervez borversenyeket. Tudván, hogy a veje programozó, sőt jó eredményekkel dolgozott nagy cégeknek is, zöld lámpát kapott, készítsen egy szoftvert. Megszületett az első verzió, amit menet közben korrigált. A Borbíró Becsehelyről indult el, meghódította a Dunántúlt, s legutóbb az OBV-n bizonyított.

– A mai a sokadik verzió, az elsőt több mint tíz éve készítettem. Akkor ketten, papíron lerajzolva kitaláltuk, hogyan nézzen ki húszpontos rendszerben, néhány évre rá elkészült a százpontost forma is. Közben kiderült, sokkal több a bíráló, nem mindegy, hogy milyen eszközpark áll rendelkezésre. Felmerült az igény, hogy az addigi technológiáról térjünk át tabletre, váltani kellett, és a programot nulláról újraírtam. Ennek mintegy nyolc éve, mesélte. Mint mondta, szereti csinálni, és nemcsak azért, mert ez a szakmája, hanem hihetetlen motivációt jelent, amikor egy borverseny lemegy hiba nélkül, és a végén megdicsérik. Ennél többet ebben a szakmában nem lehet kapni.

A legnagyobb elismerésnek tartja, hogy meghívták az Országos Borversenyre, biztosítsa az informatikai hátteret. Tapasztalatból mondhatom, gördülékeny, és nagyon jól használható programot kaptunk kézbe.

– Több tízezer felhasználóra készülő rendszereket fejlesztek; ott nagyon fontos, hogy ne azzal menjen el az idejük, mit csinál a szoftver, hova kattintgassanak, hanem foglalkozhassanak a munkájukkal, flottul menjen, egyszerű legyen, minél könnyebben működjön. Senkit nem érdekel, mi van a háttérben – hívta fel a figyelmet a felhasználóbarát működésre. Saját wifi-hálózattal dolgoznak, amit visz magával, a szükséges eszközök letesztelve, stabilan szolgáltatnak. Az OBV-n mintegy hatvanan bíráltak, de a rendszer ennél sokkal többet is elbírna. Az igényekhez igazítható: valaki úgy akar bírálni, hogy csak az összpontszám jelenjen meg, más ennél sokkal többet szeretne látni. A Borbírót úgy tervezte, hogy vezesse a bírálót, csak a borra kelljen koncentrálnia. Sokszor megesik, hogy a bírálók visszakóstolnak. A program „megengedő”, s itt van az elnök szerepe, visszakérheti a bort, amit ugyancsak adminisztrálnak. Sokat elárul, hogy látható a korábbi és a későbbi eredmény is.

– Lehet, hogy kulisszatitok, de azért nyugodtan elmondható, minden bírálat után statisztikák készülnek, melyik bíráló hányszor esett ki, mennyire tér el az átlaghoz képest. Ki tudom mutatni az utóbbi évek adatai alapján, hogy melyik fajták tetszettek neked, fel lehet rajzolni a bíráló karakterisztikáját, avatott be a titokba.

Papp Gábor nem beszél a levegőbe, nem csak programoz, hanem bort is készít. Kíváncsi voltam, mennyire hat rá a borversenyek világa.

– Amikor elviszem a saját boromat, kétszeresen izgulok, vajon kap-e érmet, ugyanakkor a szoftvert is figyelni kell. A közelmúltban voltam a Zalai borvidéki borversenyen, a Generosámat választották az egyik legjobb bornak, meséli. Nagyon sokat tanul a borversenyeken, lehet látni, mi a trend, mit keresnek a fogyasztók, teszi hozzá.

Gábor elárulja, a szőlőmetszés kapcsolja ki, akkor nincsen senki a hegyen, órákat tud eltölteni csendben, egymagában. Hetente jár Budapestre dolgozni, máskor külföldre utazik, és hazatérve jöhet a család, a gyerek, utána pedig irány a szőlő. Ilyenkor a telefont is otthon hagyja. Bár nyitott a borvilágra, kedvenc fajtája az Olasz rizling, mintha mostanában reformkorát élné a fajta.
Az OBV kipipálva, mi a következő kitűzött cél? Készült a kérdésre, de nem talál választ. Szeretné megtartani az eddigi a motivációt, hiszen nem anyagi alapon dolgozik. Eddig se kért a munkájáért semmit, később sem tervezi.

Viniczai