„BorkokTÉL – Keverd és kóstold!”
November 23-án Európa egyik legszebb karácsonyi vásárán, az Advent Bazilikán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) megtartotta a téli „Keverd és kóstold” kampány sajtótájékoztatóját, melyen a boralapú koktélok kerültek fókuszba.
Az eseményen részt vett Varga Máté a HNT szakmaközi ügyekért felelős alelnöke és a kampány szakmai partnere Schök Norbert bartender.
Az országos szőlész-borász szakmai önkormányzat célkitűzései között szerepel a kulturált és minőségi borfogyasztás népszerűsítése. Az elmúlt évek során számos kampányt indított a szakmaközi szervezet és megmutatta, hogy a borok világát felfedezni önmagában is izgalmas. Kampányaik tervezése során azonban szembe kellett nézni a borfogyasztási trendek változásaival, melynek egyik legfőbb oka a fiatalabb generációk idősebbektől eltérő ízlése és elvárásai.
Az Y és Z generáció számára fontos az innováció, az élmények, a meghökkentő és figyelemfelkeltő termékmegjelenés. Ahhoz, hogy a borágazat megtartsa az alkoholos italok fogyasztásában fennálló arányát, folyamatos megújulásra van szükség, nem csak a termék előállításban, de a fogyasztók felé történő kommunikációban is. A fiatal generációk folyamatosan változó igényeire a könnyen érthető minőségi borokkal – és az ezekből készült vagy otthon készíthető boralapú italokkal, koktélokkal válaszolhatunk.
Ez volt a kiinduló pontja a 2023 nyarán indított Keverd és Kóstold! kampánynak, amelyet a 42. Országos Borverseny díjkiosztó gáláján mutattak be a szakmai közönségnek, majd négy borfesztivál helyszínen ingyenes kóstolási lehetőséggel összekötve a nagyközönségnek. A borkoktélokat Schök Norbert bartender álmodta meg és készítette el az Országos Borverseny díjnyertes fehér-, rozé és vörösborából, valamint pezsgőjéből.
A nyári kampány sikere után a HNT a tél időszakban is folytatja borkoktél kampányát újabb négy boralapú koktéllal a téli, ünnepi ízek hangulatával. A téli kampány koktéljainak alapját szintén a 42. Országos Borverseny díjnyertes borászatainak tételei adják. Igy készült el a Redspresso jeges, a Cherry Christmas és a Winter White forraltboros, valamint a Starry Night pezsgőkoktél.
Az ünnepi időszakban további három helyszínen szervez a HNT bemutatóval egybekötött ingyenes kóstolást az érdeklődő fogyasztók számára:
2023. november 30. Sopron Karácsonyi vásár
2023. december 08. Debrecen Adventi vásár
2023 december 14. Keszthely Karácsonyi vásár
A borkoktél receptek és a bemutató videók a magyarborod.hu és a Borkoktél-Keverd és Kóstold közösségi média oldalakon ingyenes elérhetőek.
Borkoktél videók: https://www.youtube.com/watch?v=ujAdGE_qz2M&list=PLbJ6FdWOJ8ZZjr-JQR1dUnQViwlspyLXR&index=5
Online receptkönyv: https://www.hnt.hu/wp-content/uploads/2023/11/borkoktel_recept_online.pdf