Mi lesz veled szőlő-bor ágazat?

Talán az elmúlt évtizedek legnehezebb évjáratán vagyunk túl, szőlészeti szempontból szinte biztosan. A tavalyi aszály utóhatásai, a hideg tavasz, vadkárok, rovarkárok, majd a peronoszpóra tizedelte meg a termést. A felvásárlási árak nem, vagy alig növekedtek, az input anyagok ára pedig jelentősen. Sajnos ez igaz a borászati ágazatra is, és sajnos kimondható, hogy az olló egyre jobban nyílik.
És erre jön még a csomagolások újrahasznosításának ügye. EPR, DRS. Újabb 2 mozaikszó. Ráadásul megint angol… Mintha nem lett volna elég év elején megtanulni a BISS, CRISS, AÖP szavakat (utóbbi legalább magyar). Feltételesség, új gazdálkodási napló formátum (év közbeni váltással), az e-permetezési napló ötlete (ez egyelőre az ágazatban nem került bevezetésre), mindez csak a szőlőtermesztésben. Pincekönyv, származásik, jelölés, HACCP, NTAK, NÉBIH, NAK, OKIR, MOHU, Katasztrófavédelem és még sorolhatnám. Nincs mit szépíteni rajta, lassan megöli az ágazatot az adminisztrációs teher, ha a pénzügyi terhek nem teszik meg azt előbb.

Persze a HNT-ben folyamatosan dolgozunk, az elnökség és a titkárság is, hogy a termelőknek egyszerűbb legyen, az adott keretek között legalább kicsit könnyebb. Bár sokszor még innen is kilátástalannak tűnik a harc, megmagyarázhatatlan ellenállás mentén, olykor teljesen értelmetlen dolgok tervezeteit véleményezve. De nem adjuk fel, ha kell századszor is leülünk tárgyalni, mint most a DRS rendszer ügyében. A termelőket pedig arra kérjük, legyünk egységesek, álljanak ki ők is az ágazat érdekei mellett, egységben, összefogva. Így talán sikerülhet…

Varga Máté