Megjelent az új jövedéki törvény

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) Szakmaközi Szervezet összességében pozitívan tekint a 2017. január 1-jén hatályba lépő új jövedéki szabályozásra. A borászati fejezet hosszú egyeztetéseket követően, a szakmaközi szervezet sikeres lobbi tevékenysége mentén született meg.

Az EU által biztosított joganyagnak megfelelően bevezetésre kerül hazánkban is az 1000 hl alatti bortermelők esetében a kisüzemi bortermelés fogalma. Ennek lényege, hogy a három év átlagában, 1000 hl alatt saját, vagy vásárolt borszőlőből bort előállító pincészetek 2017 januárjától egyszerűsített adóraktári engedély nélkül végezhetnek borászati tevékenységet. Ennek további feltétele, hogy szőlőt, valamint sűrített szőlőmust és finomított szőlőmust sűrítmény kivételével egyéb borászati terméket nem vásárolhatnak a kisüzemi bortermelők. A HNT törekvéseinek megfelelően évente, legfeljebb 10.000 liter mennyiségben termelői, palackos erjesztésű pezsgőt is előállíthatnak a kisüzemi bortermelők is.

„Figyelembe véve a magyar bortermelés szerkezetét, a kisüzemi bortermelői státusz bevezetése mintegy 6000 termelő adminisztratív terheit fogja csökkenteni. Tehát ez a könnyítés az összes magyar borászat mintegy 90%-át érinti” – jelentette ki Légli Ottó a HNT elnöke.

A jövőben bort egyszerűsített adóraktár engedéllyel előállító nagy borászati üzemek adminisztratív tehernövekedését is sikerült a HNT-nek meggátolnia. Az előzetes tervek napi borkísérő okmány jelentési kötelezettséget írtak elő, amely változás azonban nem került végül bele a törvénybe.

Az új jövedéki szabályozás tovább csökkenti a termelők adminisztratív terheit azáltal is, hogy a 2017. július 31-ei készlet és értékesítési jelentést a termelőknek már csak egy helyre, a hegybíró részére kell benyújtani. Ezzel valóban megvalósul az egyablakos ügyintézés a borászatok számára, hiszen minden jövedéki jellegű adatot egy ügymenetben kell a hatóság számára a jövőben benyújtani.

„A jogszabály ezen kívül tartalmaz minden olyan egyszerűsítést, melyet a közösségi joganyag Magyarország számára biztosít a borágazat számára.” – tette hozzá Légli Ottó
További információk:

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa